Quantcast
Channel: Hakan UZUNER » Cozumpark.Com » Essential Business Server Administration Console
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Windows Essential Business Server 2008 Update Yonetimi

0
0

Güncelleştirme işlemleri hepimizin de bildiği gibi sistem yöneticilerinin başını en çok ağrıtan konu olmuştur herzaman. Microsoft bu sorunu daha da basitleştirmek ve otomatik hale getirmek için yeni ürünleri bizlerin kullanımımıza sunmuştur. İlk olarak Software Update Services (SUS) piyasaya çıkmıştır ardından da Windows Software Update Services (WSUS) olarak adlandırdığımız ürün hizmetimize sunulmuştur. Bizler bu ürünler sayesinde sistemlerimizi ve istemcilerimizi güncel halde tutabiliyoruz.

Güncelleştirme karmaşık bir yapıya sahiptir. Windows Essential Business Server 2008 güncelleştirme işlemini basitleştirmekle kalmıyor ayrıca hızlı bir şekilde yapımızın güncelliği durumunda da bizelere bilgi vermektedir.

Bu makalemizde var olan güncelleştirmeleri göreceğiz ve istediklerimizi istemcilerimize kurulması için göndereceğiz.

 

image001

 

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Essential Business Server Administration Console açıyoruz ve Security sekmesine geçiyoruz. Bu kısımda ilk önce Update Services ardından da Manage Updates seçiyoruz ve güncelleştirme işlemlerimize başlıyoruz.

 

image002

 

Windows Software Update Services (WSUS) servisi networkümüzde bulunan işletim sistemlerini ve Microsoft uygulamalarını takip eder ve Microsoft Update sunucusundan hangi güncelleştirmeleri aldıklarını indirdiklerini izler. Sistem yöneticisi (Administrator) daha sonra indirilen bu güncelleştirmelerin hangilerinin ve ne zaman istemcilere kurulduklarını takip edebilir. Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi service pack indirilmiş ve sunucularımıza ve istemcilerimize kurulmak üzere hazır beklemektedir. Bu güncelleştirmenin ilgili yerlere gitmesi için seçiyoruz ve Approve diyoruz.

 

image003

 

Bir sonraki aşamada karşımıza yukarıdaki kısım gelmektedir. Bu kısımda ise hangi bilgisayarların bu güncelleştirmeyi alacağını belirliyoruz. Eğer daha önceden tanımlanmış bir grubumuz var ise o gruba bu güncelleştirmeyi gönderebiliriz ya da şu durumda yeni bir grup oluşturabiliriz. Örneğin muhasebe veya bilgi işlem şeklinde. Ya da bütün bilgisayarlara bu güncelleştirmeyi gönderebiliriz. Güncelleştirmeyi bir kere Approve ettikten sonra işlem tamamdır gerisini WSUS halledecektir. Biz bu kısımda All Computers seçiyoruz ve bütün bilgisayarların bu güncelleştirmeyi almalarını sağlıyoruz.

 

image004

 

Güncelleştirme Approve edildikten sonra yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Close ile uygulamamızı kapatıyoruz.

Eğer istersek başka bir güncelleştirmeyi de istemcilerimize gönderebiliriz.

 

image005

 

Bu kısımda bize bir yazılımı veya güncelleştirmeyi organizasyonumuzdaki bütün istemcilere veya bir grup istemciye daha önce yaptığımız gibi dağıtabiliriz. Sihirbazları kullanarak bu işlemi çok basit ve hızlı bir şekilde yapabiliriz. Şimdiki güncelleştirmemizde ise Office 2007 Compatibility Pack yüklemesini yapacağız. Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi New Update seçeneği ile devam ediyoruz.

 

image006

 

İhtiyacımız olan bütün paketleri çok hızlı ve basit bir şekilde network üzerindeki istemcilerimize göndereceğimiz güncelleştirme paketine ekleyebiliriz. Browse ederek ihtiyacımız olan klasör ve dosyaların yerlerini tanımlıyoruz. Paketimize bir isim veriyoruz ardından da Next ile devam ediyoruz.

 

image007

 

Bu kısımda ise şekilde de görüldüğü gibi eğer yüklemekte olduğumuz yazılım destekliyorsa kurulum anahtarları tanımlayabiliriz. Örneğin yazılımın kullanıcılarla hiç etkileşime geçmeden sessiz bir şekilde kurulmasını sağlayabiliriz. Yada paketin kurulumu bittikten sonra istemciyi yeniden başlatmasını engelleyebiliriz. Bu seçenekler istemci üzerindeki çalışma durumunu etkilememesi için önemli bir seçenektir. Şunu düşünün çok önemli bir proje üzerinde çalışıyorsunuz ve projeniz ile ilgili kod yazıyorsunuz. Sistem yöneticiniz güncelleştirme yapıyor ya da yazılım yüklüyor ve ardından da sistemi sizin haberiniz olmadan yeniden başlatıyor. Herhalde bu durumu pek hoş karşılamazdınız ben olsam karşılamazdım. O yüzden bu anahtarlar önemlidir. Tanımlamalarımızı yaptıktan sonra Next ile devam edebiliriz.

 

image008

 

Şekilde görüldüğü gibi yüklemekte olduğumuz paketin bir özetini alıyoruz. Güncelleştirmeyi sunuculara ve istemcilere göndermeden paket üzerinde düzenleme yapmak gerekebilir o yüzden bu işlemi paketi alıcılara göndermeden önce yapmalıyız. İş işten geçtikten sonra pek bir işe yaramayacaktır. Paketimizin durumunu gözden geçirdikten sonra eğer bir düzenlemeye gerek yoksa Create ile paketimizi oluşturuyoruz.

 

image009

 

Paketimiz başarılı bir şekilde oluşturuldu ve kullanıma hazırdır, Finish diyerek sihirbazımızı tamamlıyoruz.

Artık paketimiz hazır ve bu paketin sahiplerine ulaştırılması gerekmektedir. Aslında bu işlemi makalemizin başında yapmıştık ancak bu kısımda biraz daha farklı bir işlem yapacağız.

 

image010

 

Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi paketimizle ilgili artık son aşamaya yani paketin istemcilere iletilmesine geldik. Burada dikkatimizi çeken ya da işimize yarayacağını düşündüğüm çok güzel bir kısım var o da bu paketin Add / Remove Programs altında Publish edilebilmesidir. Şekilde de görüldüğü gibi hemen altta Publish ile ilgili kısım vardır. İşaretlersek bu paketimiz ilgili yerde Publish edilecektir. Bu bize şunu sağlayacaktır; hangi bilgisayarda neler kurulu onların takibini kolaylaştıracaktır. Eğer herşey tamam ise orta kısımda da All Clients seçerek OK ile devam ediyoruz.

 

image011

 

Evet başarılı bir şekilde yükleme paketimizi tamamlamış olduk Close ile kapatabiliriz.

Eğer yükleme durumunu takip etmek yada görüntülemek isterseniz eğer Windows Essential Business Server Administration Console buna da imkan sağlamaktadır.

 

image012

 

 

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi güncelleme durumu ile ilgili detaylı bilgi alabiliyoruz. Bu işlemi yaparken System Center ailesinin bir ürünü olan System Center Essentials Console kullanıyoruz. Computers and Devices tıklarsanız karşınıza yukarıdaki tablo gelecektir.

Bu makalemizde Windows Essential Business Server 2008 üzerinde sistemlerimizi nasıl güncel tutabiliriz ya da güncelleştirme paketlerimizi sunucu ve istemcilerimize nasıl gönderebiliriz ve bu paketleri nasıl hazırlayabiliriz onun üzerinde birkaç uygulama yaptık.

Kaynak:   www.microsoft.com/ebs

Mümin ÇİÇEK


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images

Trending Articles





Latest Images